Voor bedrijven

Voor bedrijven

Rituelen rondom transitie en verandering


Dit kan ik voor je doen

Rituelen helpen mensen in bedrijven en organisaties bij veranderingen en transities. Ik geef vorm aan en begeleid rituelen bij bijvoorbeeld opening, fusie, afscheid van een collega, jubilea, reorganisaties en onboarding. Ook bij bestaande rituelen, zoals de jaarlijkse afdelingsdag, een congres of symposium denk ik graag mee over hoe zo'n dag echt indruk kan maken en ben ik inzetbaar als dagvoorzitter, spreker of gespreksleider.

Rituelen

Gespreksleider

Spreker

Dagvoorzitter

  • Rituelen rondom transitie en verandering

    Waarom gaat de vlag niet uit als we als professionals een opleidingstraject met succes hebben afgerond zoals we dat na de middelbare school doen?


    Kunnen we weerstand bij de overgang naar een nieuwe werkwijze zien als rouw om het oude dat verloren gaat?


    Laten we een fusie vieren als een huwelijk tussen twee bedrijven die vervolgens hun twee huishoudens tot één moeten maken.


    Als antropoloog onderzoek en begeleid ik mensen in groepen. Organisaties, bedrijven, afdelingen en teams zijn niet veel anders dan groepen mensen. Als er iets is waar mensen moeite mee hebben is het verandering. Transities en veranderingen op de werkvloer vragen daarom aandacht voor dat stukje mens-zijn. 


    Betekenisvolle gebeurtenissen waar bedrijven en organisatie mee te maken krijgen gaan gepaard met allerlei emoties die aandacht verdienen. Rituelen en symbolen geven aandacht, vorm en inhoud aan een verandering, zodat deze door iedereen, van binnenuit, gevoeld en beleefd kan worden. Met een ritueel vertraag je even, om zo van lieverlee tot succesvolle transformatie te komen. 


    Hoe een ritueel eruit ziet hangt helemaal af van de verandering of transformatie die het omlijst, de cultuur en symbolen die horen bij de organisatie en uiteindelijk, wat jullie zelf passend en belangrijk vinden. 



  • Gespreksleider en dagvoorzitter

    Ik begeleid ook bestaande rituelen, zoals bedrijfsevenementen, afdelings- of teamdagen, congressen of symposia. Mijn handen gaan jeuken als ik bij een bijeenkomst of gesprek ben waar te weinig of juist teveel vragen worden gesteld, van het onderwerp afgedreven wordt, een deel van de aanwezigen in gedachten allang vertrokken is, niet gezegd wordt wat gezegd moet worden en spanning, ongemak en conflict ontweken worden. Zet mij maar voor die groep! 


    Met mijn achtergrond in de zorg, antropologie en ervaring met diep democratische en socratische gespreksvoering heb ik oog voor wat er in een groep gebeurt en heb ik de vaardigheden om bij te sturen. Ik ben gevoelig voor cultuur en sfeer en ik pas m’n presentatiestijl daar op aan: meer energie of juist rust, een serieuze toon of luchtig, doorvragen, verduidelijken of de vinger op de zere plek leggen, even door, bijsturen of loslaten. Ik sluit aan bij de achtergrond en referentiekader van de groep om zo iedereen aan boord te houden. Voor een persoonlijke noot kunnen rituele elementen, symboliek en beeldspraak aansluitend bij de doelgroep niet ontbreken. Zo creëer ik de juiste omstandigheden om het verhaal dat verteld moet worden over te laten komen. Zo maakt een bijeenkomst of gesprek echt indruk.


  • Spreker en workshopleider

    Ik ben verhalenverteller. Ik verzorg graag lezingen en workshops over bijvoorbeeld antropologisch kijken, deep democracy, inclusie en diversiteit, omgaan met (cultuur)verschil, groepsdynamiek en samenwerken.

En zo doe ik dat...

Organisaties zijn ook maar "gewoon" groepen mensen, net als een familie, stam of buurt. Als antropoloog weet ik welke universele zorgen zij hebben in contact met elkaar en ben ik getraind om hun unieke patronen te ontdekken. Ik gebruik Deep Democracy omdat ik vind dat er gezegd moet kunnen worden wat er gezegd moet worden en dat we beter moeten leren luisteren naar de stem en wijsheid van de minderheid. Dan maken we ten volle gebruik van het potentieel een groep.

Ik vind het belangrijk dat iedereen mee mag doen, ook, of misschien wel juist, als je net een beetje anders bent dan de norm. Dat vraagt dat we ons kunnen verplaatsen in de ander en om kunnen gaan met verschillen en conflict. Dat zijn vaardigheden die nodig zijn voor inclusie. Als facilitator betekent dit dat ik niet neutraal, maar meervoudig partijdig ben. Chaos, conflict, vertragen en versnellen is nodig om tot verandering en ontwikkeling te komen. En een snufje humor kan natuurlijk nooit kwaad.


 

"Uit angst voor verwijdering zeggen we niet wat we denken. Waardoor we van elkaar verwijderen."


Jitske Kramer, corporate antropoloog

Voor informatie en boekingen voor dagvoorzitterschap of een lezing:


Share by: